Cum sa faci din Romania o tara ca afara


 Cand spun cuiva ca ma gandesc sa plec din tara...mi se raspunde:"esti nebuna,ti-ai construit un drum aici, ai o cariera, ai muncit atat" sau "tu n-ai motive sa pelci, ca iti merge bine" sau " numai aia care n-au ce face aici pleaca, na- ide ce sa pleci tu, revino-ti!

Si-atunci imi dau seama ca oamenii rezuma totul la job, munca, bani, cariera - si nu se gandesc la VIATA. Viata pe care o poti duce altundeva. Linistita, civilizata, curata, cu alte standarde de educatie, norme evolutive, posibilitati de dezvoltare personala. As pleca pentru o viata in care mergi pe o strada curata, in care nu se scuipa pe strada, in care semintele se manca in interiorul locuintei, in care oamenii n-au auzit de manele si nu schimba masinile mai des decat sosetele, in care conteaza mai mult calitatea umana decat aceea a telefonului detinut. De-asta as pleca, pentru oamenii de calitate, pentru educatie.Si mai am un principu, ocredinta a mea, foarte puternica. Daca am reusit sa-mi construiesc o cariera in Romania, unde toate sunt pe dos, acolo, oriunde m-as duce, ar fi floare la ureche.


Toate merg pe dos la noi in tara, nimic nu e bine. O auzim des - si nu e de mirare. Cam asta e adevarul. Traim o ignoranta totala, nu evoluam, ne dorim sa evoluam, de fapt, nu suntem deschisi catre nou, preluam vechile idei, clisee si prejudecati nocive, nu acceptam nimic nou, nu aem curaj sa fim noi insine -decat in numar restrans, nu facem mare lucru pentru noi, pentru ca ne itnereseaza capra vecinului mai mult, ne pierdem timpul vorbind despre altii - in loc sa cautam solutii pentru a fi mai buni, mai capabili, mai educati.

Toate merg prost, da, chiar merg, dar tot de la noi pleaca, in proportie de 90%. Sa recunoastem, in mare parte, Romania este, asa cum au aratatat si statisticile, o tara cu o rata mare de aalfabetism, copii multi, facuti in familii fara posibilitati, needucati, care, la randul lor, fac alti copii si tot asa. Totul pleaca de la noi, alegerile pe care le facem, oamenii pe care ii alegem la conducere, oamenii carora le dam puterea, exempele pe care vrem sa le luam, gradul de evolutie pe care ni-l dorim.

Mai ciudat e cand te plangi de mzierie, dar tu insuti o faci. Tu arunci sticla  pe jos, tu cuipi cojile de la seminte pe strada...si asa mai departe. Evident, zicala cu"fii tu schimbarea pe care o doresti in lume...e valabila. Dar trebuie ca fiecare TU sa faci asta. Deegeaba se lupta 100 sa traiasca in echilibru si sa fie schimbarea pe care si-o doresc, daca din urma vine al 101-lea si scuipa, arunca ambalajul peste umar si face copii doar ca sa ia alocatie.


Schimbarea incepe cu noi. Si se poate. Sa nu-mi spui ca nu se poate. Daca in alte tari, in majoritatea, se poate, atunci este un lucru POSIBIL. Se poate, asadar, si la noi. Problema este ca nu se vrea. Daca FIECARE ar avea scopuri mai inalte, nu imediate, am putea avea tara pe care ne place sa o vizitam. Dar efortul e prea mare, calea simpla e, evident, mai simpla: lasa, ca merge si-asa! Scuza"e copil"...a devenit valabila si pentru momentele in care copilul iti sparge casa, iti da foc, injura in magazine. Eu am vazut peste tot copii, in toate partile pe unde am umblat, dar nu se comportau ca in jungla, si ghici ce, si ei erau copii - deci scuza"e copil"...nu prea-si are rostul. Educatia, in schimb, are mare valoare.


Romania e bolnava. Imbolnavita de oamenii care nu gandesc singuri, care nu au curajul sa gandeasca singuri, care se complac,care  opteaza pentru repede si usor, pentru rezultate imediate, care nu aspira catre  mai mult. Cei care lupta pentru schimbare si o merita...sunt putini. Par multi, dar sunt foarte putini. Multi sunt cei care doar se complac si traiesc din "smecherie". Azi, maine, mereu.

Daca vrei sa fii mai bun, invata!

Daca vrei o schimbare, fa-o, incepe cu tine!

Daca nu o vor face toti, sau in majoritate, multe nu se vor rezolva. Probabil ca vom pleca, in numar tot mai mare, catre locul in care vom putea trai civilizat, departe de superficialitate. Iar Romania va ramane pe mana celor care n-ar face  față altundeva.





































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Un ceai cu poveste, va rog! BERNSCHUTZ&Co. Tea Hub&more.

Jucarii handmade cu suflet

Aici, Radio Vacanta! Muzica pe care o ascultam in anii '90 pe litoral. Iti amintesti?