Ofer cadou doi pui de bichon pentru doi copii draguti

  Daca spuneam ca ofer cadou doi maidanezi frumosi, ingrijiti, IUBITORI, loiali, educati, vaccinati si dornici sa aiba o familie, probabil nici nu te sinchiseai sa deschizi. Evident, e foarte posibil sa inchizi articolul si acum, e in natura umana ignoranta asta.

Dar macar am avut o sansa sa il deschizi si, cine stie, poate chiar ii dai 3 minute, atat iti ia sa il citesti.

Nu ofer cadou doi pui de bichoni si nici alte animale. Incerc doar sa fac atat cat pot face eu, un omulet fara puterea de care as vrea sa dispun in acest caz, pentru animalele fara stapan. Daca iti dai ochii peste cap si spui"Vai, iar cu animale, vai mor cand va aud, vai, mai bine atii face un copil", am sa iti raspund si eu" vai...mi-e de viitorul tarii.

Reevenind, da, civilizatia, ceea ce spui tu ca iti doresti in tara ta si alte comentarii despre Romania...trebuie sa aiba in spate si intentia ta de a schimba ceva. Doar sa dai din gura e foarte simplu. Nimic nu pica din cer. Daca esti parinte, frumos ar fi sa inveti cate ceva din modelele occidentale, in special din cele nordice, sa iti cresti copilul in preajma unui animal de companie, sa il inveti empatic, sa nu te mai isterizezi cand trece un caine prin parc, pe langa copilul tau, sa il educi, pe scurt. Ca si asta face parte din educatie. Vezi cum stau lucrurile si prin alte parti.

Si-apoi, daca ai deci sa ii iei un animal de companie, as vrea sa stiu nu 10, nici 3, ci macar un singur motiv pentru care ii cumperi un caine din rasa"X" (in afara de explicatia"e frumos") si nu adopti unul de la adapost. Probabil ca n-ai trecut in viata ta pe la un adapost, daca treceai ...ai fi stiut ca gasesti caini foarte frumosi, mai mici, mijlocii sau mai mari, asa incat sa iti permiti sa il incadrezi in spatiul tau. Daca e spalat, ingrijit si adoptat, sa stii ca maidanezul se transforma intr-un caine superb, mult mai inteligent si mai loial decat cainii cumparati din cutiile de plastic de la mall, facuti la comanda, la norma, deveniti si ei, saracii, niste produse de export. Schimabrile incep cu pasi mici, iar atunci cand te plangi ca sunt animale pe toate drumurile...sa stii ca sunt si din cauza ta, care nu adopti. Si nu numai, orice problema care te deranejaza la Romania incepe si cu tine. Nu poti doar sa te plangi de tara asta...cata  vreme nu faci nimic bun pentru ea. Daca fiecare ar face atat de putin...ar deveni un"mult" general si am intra, poate in normalitate. Dar e destul de greu, smecheria ne inconjoara, n use doreste. E mai usor sa arucnam vina pe"tara", in general, pentru tot ce nu facem noi la timp. Sunt si lucruri pe care nu le poti schimba tu, neaparat, dar sunt la alt nivel. Tu poti schimba, macar minimal, ceea ce te incojoara.

Daca ai citit pana aici, ai inteles ca nu ofer bichoni si vrei sa te implici, citeste mai departe.

Asociatia Arca lui Norocel a fost fondata la inceputul acestui an, de un grup de tineri entuziasti si iubitori de animale, din dorinta de a schimba ceva in bine pentru cateii si pisicile strazii, din municipiul Campina. Povestea a pornit la initiativa tinerei Iulia Burloiu, presedinta asociatiei, iar gestul a fost  sustinut de nu mai putin de 4500 de campineni, deschisi catre initierea unui program de sterilizare a cat mai multor animale cu si fara stapan din Campina.

Sterilizarea este singura solutie umana, morala si civilizata, care poate ajuta la scaderea semnificativa a numarului de animale ale strazii, fiind de altfel si unica solutie viabila sustinuta de specialist in domeniu, dar si de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
In paralel, asociatia isi desfasoara activitatea cu sprijinul donatiilor primite, dar si din fonduri proprii ale membrilor si sustinatorilor. Pana in prezent, situatie oarecum imbucuratoare, au fost sterilizati, vaccinati si microcipati peste 30 de catei si pisici, iar o parte din ei au fost chiar adoptati. Din pacate, rata adoptiilor este destul de scazuta, insa lupta continua si cu sprijinul tau.  Alegand sa adopti, in loc sa cumperi un animal de companie...alegi sa fii civilizat si sa participi activ la schimbarea mentalitatii colective.
In viitorul apropiat, Asociatia Arca lui Norocel isi doreste sa initieze si un program de informare si sensibilizare a populatiei - primul si cel mai important pas in constientizarea problemei. In fond, cainii fara stapan, dar si pisicile strazii, sunt o problema a comunitatii, iar comunitatea trebuie sa fie constienta ca este de datoria noastra, a tuturor, sa nu mai perpetuam inmultirea necontrolata a animalelor.
Am remarcat, cu dezamagire, ca inca sunt multi oameni care considera ca isi ‘chinuie’ cainii sau pisicile sterilizandu-i. Chiar daca exista chiar si o lege, inca din 2015, care obliga toti proprietarii de caini metisi sa ii sterilizeze, din pacate autoritatile locale nu au implementat pana in acest moment nicio masura de control sau de sanctionare a celor care nu respecta aceasta prevedere legala – spune Ileana Bora, membru al Asociatiei Arca lui Norocel.
Membrii Asociatiei Arca lui Norocel, impreuna cu  voluntarii, sunt dispusi sa sustina Primaria in initierea si demararea programelor de identificare si sterilizare, insa oficialitatile nu sunt intotdeauna deschise intiativelor care conteaza. Arata ca tie iti pasa. Click aici si implica-te!
Te rog sa arunci un ochi si pe pagina de Facebook  si sa nu uiti ca beneficiile unui animal de companie asupra sanatatii tale…sunt multiple si demonstrate stiintific.
In plus,daca vrei sa ajuti, gasesti mai multe informatii aici 
Doar impreuna putem atinge un grad de civilizatie inalt si putem ridica nivelul confortului urban! Demonstreaza ca iti pasa, ca vrei mai mult si ca intelegi faptul ca este responsabilitatea noastra, a oamenilor, sa tinem sub control situatia animalelor fara stapan.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Un ceai cu poveste, va rog! BERNSCHUTZ&Co. Tea Hub&more.

Jucarii handmade cu suflet

Aici, Radio Vacanta! Muzica pe care o ascultam in anii '90 pe litoral. Iti amintesti?