La pas prin colturi de poveste din Italia


Astazi iti propun cateva orasele din regiunea Apulia, Italia. Bari, Polignano a Mare, Alberobelo si Matera.

Bari – orasul labirintic
un oras interesant prin structura sa antitetica - ce iti ofera un centru nou modern si un centru vechi - care nu prea are nimic in comun cu ceea ce intelegem noi printr-un centru vechi - fiind cu adevarat vechi, nu prea comercial, o particica de oras ascunsa printre stradute labirintice - unde oamenii traiesc asa cum simt, fara straduinta de a se adapta normelor, vremurilor sau altor reguli decat cele pe care le cunosc ei.

Centrul nou si centrul vechi, doua orase diferite
Daca te plimbi prin centrul nou Bari, te lovesti de magazine scumpe, cunoscute case de moda si vitrine cu bijuterii care-ti fura privirea din mers- pentru ca stralucesc mai puternic decat soarele.
Aglomeratie, circulatie, muzica, spirit animat si viata de noapte neasteptat de activa. Daca patrunzi in centrul vechi povestea se schimba la 180 de grade: stradute inguste, case vechi cu balcoane cazute, moristi de vant colorate, multe ghivece cu flori si adevarate altare inchinate Sfintei Maria ,pe care fiecare casa le are in peretele exterior al casei. De jur imprejur, biserici mai mari sau mai mici, cafenele pe care le gasesti numai daca le cauti atent printre stradute, restaurante micute si cochete, aprozare de o frumusete extraordinara, ingrijite fara cusur, si mici bacanii ascunse dupa perdele din bile de lemn.
Imaginea de poveste este sustinuta de muzica din casele locuitorilor, de glasurile copiilor care nu se tem ca deranjeaza, de zgomotul tacamurilor care se aud din casele oamenilor, cu usile permanent deschise si livingul la vedere. Aici toata lumea traieste linistita, simplu si fara obsesia competitiei. Principalul scop al tuturor este pacea, armonia si credinta. Departe de obsesia functiilor, a certurilor cu vecinul, a curiozitatii despre ce face celalalt.Ca doar de-aia e totul la vedere.
Oameni linistiti care isi traiesc fiecare zi cu multumirea ca desupra lor a mai rasarit inca o data soarele si ca se pot bucura de briza marii. Fara griji absurde. O liniste care, parca, iti impune sa vorbesti in soapta cand te plimbi pe acolo.
Daca iti faci plimbarea pe timp de seara… o sa observi o atmosfera schimbata. Locuitorii isi scot in fata casei, in mijlocul strazii, scaunele si mesele, scot bauturile de la frigider, cartile de joc si incep petrecerea - care se lasa cu muzica la volum inalt, platouri cu prosciutto, struguri si orichetti – mancarea traditional bareza. Copiii incep plimbarile cu biciclete pe stardutele inguste, iar tinerii pornesc motocicletele. Batranii golesc cateva sticle bune de bere si se bucura, vizibil, de fiecare minut al vietii. Fara complicatii care nu aduc nimic bun.
Nu lipsesc nici obiectivele turistice  - majoritatea sunt catedrale si biserici care aduc un amestec arhitectural incantator de vechi si nou. Plaja este doar o fasie de nisip foarte curata si organizata, dar pe care incape toata lumea fara sa existe probleme, fara sa se inghesuie si fara sa iti calce cineva pe prosop. Lipsesc din peisaj si divele cu care ne-am obisnuit deja pe plajele romanesti. Pe mica plaja din Bari lumea vine sa se bucure de soare, sa se distreze si sa faca baie! Atmosfera relaxata plina de energie buna si relaxare.
Pe faleza, banci frumos asezate catre mare, un port asa cum vezi in documentarele care prezinta viata pescarilor si o piata absolut delicioasa, de peste proaspat – pentru care merita sa te trezesti la rasaritul soarelui! E o experienta in sine.
Un decor boem in care te invarti fara sa te plictisesti si traiesti sentimentul ca te-ai intors in timp si n-ai cunoscut ceea ce inseamna “sa ai griji”.
In Bari, preturile sunt adaptate nevoilor tuturor si nu se va prea intampla sa poftesti la ceva si sa nu iti permiti.

Polignano a Mare
Avantajul unei cazari in Bari este acela ca esti inconjurat de cateva alte orase superbe in care te poti deplasa foarte usor, oricand, cu trenul - pierzand pe drum intre 20 de minute si o ora, cel mult!
La mai putin de jumatate de ora distanta de Bari se afla Polignano a Mare. Un orasel superb,
aflat pe o stanca imensa, cu stradute intortocheate si case incarcate de flori, terase elegante si o priveliste care este terapie curata pentru oricine are ochi sa se  bucure de frumos.
In Polignano a Mare te poti bucura de o inghetata care a facut istorie si de o cina la un restaurant construit in stanca, deasupra marii. Daca esti iubitor de frumos si daca ai ochi pentru lucrurile simple care ne infrumuseteaza viata, Polignano a Mare este un mic oras de poveste despre care probabil ai mai citit in cartile cu zane.Daca sa te plimbi pe stradute, sa te bucuri de case impodobite construite deasupra marii nu este ceva ce te caracterizeaza, atunci Polignano a Mare nu este pentru tine!

Alberobello
La o ora distanta de Bari se afla Alberobello, un orasel in care timpul a stat in loc, cu stradute si casute de un alb imaculat, construit in piatra, foarte vesel si cu o poveste magica.
Casutele cu acoperis ca un varf de creion sunt construite din piatra, iar la ridicarea lor nu s-a folosit ciment care sa lege bolovanii. Totul este aranjat intr-o dezordine perfect organizata, lucru din care reiese si arta acestui oras desemnat patrimoiu UNESCO.
Frumusetea locului, pe langa fascinatia vizuala permanenta, consta in modul lor de viata - pe care il impartasesc bucurosi cu tine atunci cand te invita cu voiosie in casa sa ii vizitezi, sa te bucuri de interioare si sa le admiri gradinile superbe. Gratuit!
In magazinele adapostite de casutele albe cu scara interioara… te invita pisici, gazde minunate, sa descoperi delicii preparate in casa, dulceturi parfumate, lichioruri parfumate si condimente cu mirosuri care te urmeaza inca mult timp.
Daca te opresti sa mananci in Alberobello te vei bucura de terase suspendate- cu vedere de vis-, mancare absolut delicioasa si deserturi care provoaca dependenta! Nu poti ajunge in zona fara sa treci prin Alberobello. Daca vrei, ai si posibilitatea de a te caza acolo… pentru un weekend ca in Tara Minunilor!

Matera
La o ora distanta de Bari se afla Matera. Cand cobori din tren… te izbeste luxul orasului si iti fura ochii magazinele elegante care imprastie mirosuri tari de parfum pana in strada. E posibil sa te duca putin cu gandul la filmele italieneresti vechi. Curand, vei ajunge intr-o piateta, la fel de eleganta, cu terase, cafenele si magazine cu suveniruri. Te poti opri aici sau poti incepe sa cobori pentu a ajunge in
ceea ce inseamna cu adevarat MATERA. O cetate medievala superba, enorma, cu zona de pesteri care adapostesc biserici vechi subterane.

Matera nu numai ca este un oras de patrimoniu UNESCO, dar este si una dintre primele asezari umane de pe teritoriul Italiei, cu un istoric ce se intinde pana in perioada Paleoliticului. Un tinut
realmente spectaculos, incarcat de istorie, cultura, arta si religie, Matera iti ofera posibilitatea de a patrunde intr-o multime de pesteri in care se afla biserici subterane cu fresce care dateaza din secolul al XIII-lea, de a vizita catedrale medievale superbe, de a te bucura de arta si a-ti imbogati sufletul, dar si de a merge, la pas, pe drumul pe care, simbolic, a mers catre rastignire Iisus -pentru ca in Matera s-au filmat “Patimile lui Histos” in regia lui Mel Gibson.
Vederea de ansamblu a acestui oras-cetate este una care nu isi gaseste cuvinte potrivite pentru a fi descrisa si nici macar fotografiile nu au reusit sa surprinda ceea ce se afla acolo. Astfel ca, despre Matera nu se prea vorbeste; e obligatoriu sa ajungi acolo pentru a intelege frumusetea si spectaculosul locului. Altfel, sunt doar vorbe.

In Matera, cetate spectaculoasa, timpul prezent se intalneste cu timpul trecut si formeaza o bula in care pierzi sirul minutelor si tot ce conteaza este ceea ce simti si vezi. Merita sa mergi pentru un weekend doar acolo, cazarea este in stanca, de la cea traditionala pana la cea de lux, mancarea locului este delicioasa, iar in varful orasului, pe alei construite in trepte, poti sta linistit sa citesti sau sa visezi in timp ce nu ti se aud decat pasii.

Incearca sa vizitezi aceste tinuturi. Partea buna este ca preturile sunt accesibile, iti permiti sa ajungi acolo cu banii pe care ii dai pe o vacanta la Mamaia si ai avantajul de a trai altfel, de a culege expriente noi, de a te incarca si de a vedea mai mult decat un Aqua Park si de a nu prea auzi limba romana. In astfel de locuri este recomandat sa mergi daca vrei ceva boem, daca iti doresti experiente noi, cultura, arta - si sa incerci mancaruri simple, dar cu gust nemaipomenit. Mergi daca vrei sa te intorci cu ceva. Nu merge doar ca sa iti faci vacanta in strainatate. Din pacate, pe alocuri, ii intalnim si pe ei, cei care stau la usa bisericii si mananca saorma, fumeaza sau petrec tot timpul la o terasa. E pacat. La Paris, Londra, Milano si in Dubai este deja o moda sa ajungi. Incearca Bari-Polignano a Mare-Alberobello-Matera.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Un ceai cu poveste, va rog! BERNSCHUTZ&Co. Tea Hub&more.

Jucarii handmade cu suflet

Aici, Radio Vacanta! Muzica pe care o ascultam in anii '90 pe litoral. Iti amintesti?